2014. augusztus 3., vasárnap

Részlet a Srimad Bhagavad Gita magyarázatából, részlet a IV. fejezetből

Szrí Szwámi Vishwananda 18 napon át (Júli 30.-Augusztus 16.) magyarázza Srimad Bhagavad Gita 18 fejezetét. Itt egy rövid kivonat a tegnapi, IV. fejezet magyarázatából:
39
śraddhāvāllabhate jñānaṃ
tatparaḥ saṃyatendriyaḥ
jñānaṃ labdhvā parāṃ śāntim
acireṇādhigacchati


Aki a hit erejével eltelt, az megtalálja a bölcsességet, valamint az is, aki uralkodik érzékein; elérve a bölcsességet, hamarosan a legfelsőbb Békébe jut.

“Krishna itt azt mondja, hogy aki a Guruhoz bizalommal közeledik, eljut a megvilágosodás állapotába. A bizalom nagyon fontos. Bizalom nélkül nem tudsz közeledni a Guruhoz. Alázat nélkül nem tudsz közeledni a Guruhoz. De alázatossággal elnyered a Gurut, Felajánlod magad, elfogadod utasításait és szolgálod őt. Lesznek kérdéseid, ezeket felteszed, és kifejezed szándékodat, hogy az önvaló megszabadulására törekszel. Ebben az állapotban az Igazság Fényében részesülni fogsz.

A megkülönböztetés képességének eléréséhez és az önvaló felismeréséhez elengedhetetlen, hogy a Guru iránti teljes bizalom, a shraddha, mert ha nincs bizalmad, akkor minden hiábavaló.

Emberek gyakran közelednek egy bölcs Guruhoz, de nincs bizalmuk, Meghajolnak ugyan elötte, szolgálják őt, kérdéseket tesznek fel, csak azért, hogy önnön büszkeségüket kielégítség, de ha nincs meg bennük a bizalom, nem fognak részesülni a Legvégső Tudásban. Vannak akik képmutatóak, úgy tesznek, mintha szolgálnák a Mestert, úgy tesznek mintha szeretnék a Mestert, de ők nem fognak részesülni az Igaz Tudásban. Mert ha valaki nem tesz mindent teljes bizalommal, úgy tettének eredménye nem hoz gyümölcsöt. Ezért a bizalom egyik fő előfeltétele annak, hogy valaki elnyerje az Isteni Tudást." Sri Swami Vishwananda