2011. február 5., szombat

A Satguru iránti szeretet

"A tanitvány a Satguruja iránti szeretete nem más, mint Isten iránti szeretete. Ez a Szeretet csak a szeretetre összpontosit.Ez a Szeretet az, amikor a tanitvány nem vár el semmit, és nem akar semmit, csak Istent. És amikor ez a Szeretet a tanitványban megvan, semmi sem képes a bhakta-t (az odaadó tanitványt) elmozditani, bármi történjék is! Amikor Meerabai Krishna-hoz énekelt, az emberek azt mondták rá, hogy "nem épelméjü", de ez őt nem ingatta meg hitében és nem változott meg a szeretete. Csak Istenre összpontositott. Elméje egy pontra, Istenre irányult és semmi sem volt képes kimozditani őt ebből a figyelemből. Az odaadás szinonimájának tartják az elme egy pontra irányuló teljes figyelmét. Amikor az elme teljesen Istenre iránul, akkor megtapasztalod Istent. Ha valaki összpontosit, ha valaki Istenre összpontosit, ha valaki mélyen meditál, nem hat rá semmi, ami körülötte történik, sem a hangok, sem egy érintés. Még ha egy kigyó kuszna végig a testén, nem érzékelné azt, mert nyugodt és az elméje Istenre összpontosit. Figyelmedet irányitsd a benned lévő isteni szeretetre. Összpontosits Istenre, aki ott jelen van benned és annyira összpontosits, hogy semmi külső dolog ne tudjon kimozditani ebből az állapotból. Bármi történjék is, semmi se tudjon kimozditani!
Krisztus mondta azt, hogy épitsd sziklára hitedet és akkor nincs az a szél, ami elmozdithatna, nincs az a vihar, ami elpusztithatna. Válj a hit oszlopává. Ilyenné kell hogy váljon a figyelmed: amikor figyelmed összeszedett, amikor leülsz, hogy meditálj, nem hallasz semmit, nem gondolsz semmire, csak Istenre, csak Őrá, semmi egyébre.
Hasonlóképpen amikor Isten nevét zengeted, csukd be a szemed és merülj el benne. Amikor Krishna nevét énekled, lásd Kirshnát magad előtt. Amikor a Devi nevét zengeted, lásd a Shakti-t magad előtt. Amikor Jézus nevét énekled, lásd Jézust magad előtt. Ha elméd Istenre irányul, ha elmédben az isteni képmást megjelenited, akkor le fogod győzni az elmét. Legyőződ az elme folytonos agitálását és ha az elme kellőképp összeszedett, akkor Satguru benül a szivedben fog vezetni téged. Tehát, amikor énekelsz, csukd be a szemed és vizualizálj. A dal, amit most fogok énekelni, a Szeretet nagyságáról szól, ez a dal a legnagyobb létező imádság. Amikor én azt éneklem, hogy 'Sabse Oonchi", akkor ti azt éneklitek, hogy " Prema Sagai", ami azt jelenti, hogy "A Szeretet a leghatalmasabb ima". Ezt a bhajan-t (Istent és istenségeket dicsőitő megzenésitett ima) Surdas irta, aki Krsihna egyike a legodaadóbb tanitványa volt. Vak volt és amikor egyszer az Úr megjelent előtte és azt mondta Surdas-nak: "Surdas, mi a kivánságod?" Surdas Krishna-ra tekintett és igy szólt: "Úram, szemeim megpillanthattak Téged. Tégy ismét vakká, nincs szükségem látni a világot, mert Téged láttalak és igy hát mindent láttam." Ilyen nagy volt az ő szeretete és ezt fejezi ki ebben a dalban, azt a mérhetetlen szeretetet, amit egy nagyitvány érezhet az Úr, a Satguru iránt." (Sri Swami Vishwananda)


Hallgasd meg ezt a csodálatos dalt: