2016. szeptember 16., péntek

Hogyan legyünk úrrá a dühünkön? - Bölcseletek a MestertőlAz alábbi fordítás Szvámiji tanítását tartalmazza. Mivel élő beszédről van szó, a Szatszang során többször a hallgatóság egyes tagjaihoz vagy csoporthoz intézett szavai nem kerülnek fordításra. 

Kérdés: Hogyan legyünk úrrá a dühünkön?
Paramahamsza Vishwananda: "1.Tudjátok a düh egy energia, bennetek égő tűz, forróság. Ha benne maradtok, felrobbantok. Nem lesztek képesek úrrá lenni rajta. Jobb, ha ilyenkor elkezdtek mozogni. 
2. Van otthon tükröd, úgye? Nézzetek bele, hogy milyen szépek vagytok, amikor dühöngtök.
3. Igyatok egy nagy pohát hideg vizet. Segíteni fog lenyugodni.
4. Feküdj le. Fekvő helyzetben nem vagy képes vitázni és veszekedni. Amikor veszekszel, felülsz, mert a felfelé szálló energia erre késztet. Továbbá, mivel a testben lévő forróságról beszélünk, hogyan lehet a tűz elemet úralni? Melyik újjunk képviseli a tűz elemet? a Hüvelykújj, igaz? Amikor dühös vagy, általában a hüvelykújj forró lesz. Legközelebb amikor dühösek vagytok, próbáljátok ki. Ha megnyomod az újjbegyedet, le fogsz nyugodni (Szvámiji mutatja). Ezért használják a jógik Gyaana Mudra-t, igaz? A Gyaana Mudra erősen hat az agyra, kiváltképpen az elmére. Ezért, amikor meditálsz, a legjobb ha a Gyaana Mudrát alkalmazod. Segíteni fog elcsendesíteni az elmét. Mialatt az elme elcsendesül, egyben a benned lévő tűzet is lecsendesíted. És van még egy további módja, hogy lenyugtassuk magunkat. Mi az? A légzés. Lélegezz be nyitott szájjal, de ne kiabálj, csak lélegezz be és ki nyitott szájjal. Ez is segít lenyugodni."