2012. január 19., csütörtök

Szri Szwámi Vishwananda a napokban adott interjút szülöföldjén, Mauríciusz Szigetén, 1. rész


Swami Vishwananda, mi a küldetésed itt a Földön?
Küldetésem, hogy a szeretetet árasszam, hogy az emberek a tudatára ébredjenek, hogy lelkük Isten része. Van a fizikai testünk, amit táplálni kell, de a lelket is kell táplálni.
Mi a célja az emberi inkarnációnak?
Gyakran, amikor azt kérdezem valakitöl, hogy "Ki vagy?, arról beszélnek az emberek, amivel foglalkoznak. Ezt az állatok is teszik. De van különbség az ember és az állat között: az ember képes felismerni létének okát és eggyé tud válni Istennel.
Mi a különbség a vallás és a spiritualitás között?
A vallás a spiritualitás alapja. Az emberek templomba, moséba, szentéjbe járnak, mert kiskoruktól fogva egy bizonyos hagyományt követnek. Mi ennek a mélyebb jelentése? Belül üresnek érzi magát az ember. A lélek vágya ott van minden emberben, ment tudja, hogy létezik valami nagyobb, valami felemelöbb, mint ez a világ, amit ismerünk. A vallás az alap és segít az embereknek, hogy Istenre kivül összpontosítsanak, a spiritualitásban Istenre belsönkben összpontosítunk. 
Hogyan ismerhetjük fel a belsö hívó hangot?
Van egy házad, de tudod, hogy valami még hiányzik. Megvan bennünk a késztetés, hogy többet tudjunk. Veszed az egyik dolgot a másik után, de igazából ezek nem elégitenek ki, mindig meglesz benned a hiányérzet. Ezt az ürességet úgy lehet kitölteni, ha folytonos késztetést érzel magadba, hogy többet tudj, hoyg többet felismerj. Ha befelé fordulsz, megtalálod magadban az elégedettséget. Figyelni kell önmagadat. Érezni fogod. Ha például egy döntést hozol az életedben, az elsö érzés mindig az, ami jó. De azután az elme közbeszól és az érvei valami mást sugallnak neked. Utólag felismered, hogy rosszul döntöttél és hogy az elsö érzés lett volna a helyes." Sri Swami Vishwananda (folyt. köv.)