2018. december 3., hétfő

Interjú Paramahamsza Sri Szvámi Vishwananda-val 2016 november Johannesburg (SA)


Bhakti Marga, magának a névnek a jelentése 'Az Odaadás Ösvénye' és magában foglalja az odaadás minden formáját, mindazt, ami közelebb visz bennünket Istenhez, mindaz, ami közelebb visz Isten Szeretetéhez. Amit szeretnék elérni, hogy az emberek folytonosan emlékezzenek Isten Szeretetére, bármit is tesznek, bárhol is legyenek, egy dolog amit mindíg magukban hordoznak, ez az univerzális Szeretet. Ez az, amire megpróbálom emlékeztetni az embereket. Van egy csodálatos versszak a Bhagavad Gitában, amit az Úr Krishna mond Arjunának:....'Tenned kell a kötelességedet. Ha nem teszed, a pokolra jutsz. Ezt összefüggéseiben kell megértenünk. Arjuna a harcmezőn állt és nem akar harcolni. Amikor körülnéz, az egész rokonságával találja magát szemben, akiket jól ismert: nagybátyja, unokatestvérei. Krishna így szólt hozzá:  'Ha harcolsz, pokolra jutsz, ha nem harcolsz, pokolra jutsz. Tehát mindkét út oda vezet....nincs más út. Majd így folytatja: 'Harcolj, de elméd irányuljon rám.  Tedd a kötelességedet - ez az, amire Krishna emlékeztet mindannyiunkat - , arra, hogy tegyük a kötelességünket a világban, de az elménk  irányuljon Istenre. Legyünk hálásak, azért, amink van az életben.

Karma - bármit is teszel az életben, mindig van ok és okozat (action-reaction). Tehát bármit is teszünk az életben, van ok és okozat és ez kihat ránk, kihat az elkövetkezendő életeinkre, vagy ha elérjük Istent, akkor örökkön Benne időzünk. Ez a mi felfogásunk, ez a mi hitünk. És hogy miért vagyunk ezen az úton, ez nem csak úgy véletlenül történik, nem csak egyszerűen megtörténik. Kellett hogy történjen valami, amivel ezt kiérdemelted (szanszkritul érdem: 'good puna') és ennek az érdemnek köszönhetően kerülsz a spirituális útra. Ha pedig nem tettél érdemre méltót, (bad puna), valami rosszat cselekszel az életedben, van aki bűnőzővé válik, amik lehetnek múlt életeinek következménye, amit előző életeinkben tettünk. Ezt jelenti nagyjából a karma. 

Hinduként hiszünk a reinkarnációban és tudjuk, hogy aszerint hogy mit teszünk egy életünk során, vagy elérjük Istent, vagy további életek követik egymást. Ha ez tudatosul bennünk, mert nagyon sokszor az emberek ezt természetesnek veszik. Azt mondják magukben, 'Ok, ha most nem sikerült, akkor majd a következő életemben. De, hogy milyen lesz a következő élet, azt senki sem tudja, igaz? Ezért mondom, hogy egyetlen egy életben is elérhető Isten. 

Atma Kriya Yoga egyike a legfontosabb technikáknak, mert közvetlenül egy nagy jógitól ered, magától, Mahavatar Babajitól, aki legyőzte a halált és örökké, ma is él. Tudjátok, mi valamennyien egy bizonyos céllal születtünk. És az első számú céliunk, hogy elfogadjuk azt, ami a dolgunk, legyen az bármi is. És ha megtanuljuk elfogadni azt, akkor elindulunk a felsőbb Dharmank felé. Ez azt jelenti, nagyon sokszor látható a spirituális úton, hogy az emberek beszélnek a Dharmáról, 'Mi az én Dharmám?', És mindenki arra számít, hogy azt a választ kapja, 'Igen, neked gyógyítanod kell, valami nagyon magas spirituális dolgot kell tenned. De ez nem igaz! A Dharma elsősorban az, amivel az életedben foglalkozol, ami a munkád. Ez a te Dharmád. És ha elkezded szeretni, azt, amit csinálsz, akkor elindulsz az igazi Dharmád irányába.

A vegetáriánizmust hirdetem, mert annyi kegyetlenség történik az állatokkal szemben. Az emberek megeszik az állatokat, mert már kiszerelve megvásárolhatod az élelmiszerboltban, de az, amin az állatok keresztülmentek, az a kegyetlenség, amin keresztülmentek,  a fájdalom, amit átéltek, az a főzéssel nem fog eltűnni. Tudjuk, hogy manapság olyan sokféle betegség felbukkan. Mi ezeknek az oka? Az, amit megeszünk, amit a szánkba veszünk, az nagyban kihat az elménkre.  És az elme, ha az elme egészséges, akkor a test is egészséges, de ha az elme nem egészséges, akkor minden probléma és aggály betefség formájában fog megjelenni. És ez annak köszönhetjük, amit a gyomrunkba beviszünk. Van egy gyönyörű mondás, miszerint, Isten megteremtette a testedet, nem azért, hogy temetőt csinálj belőle. A tetem a temetőbe kerül, nem pedig a testedbe. És az emberek tetemeket juttanak a testükbe. És azt hiszik, hogy azzal, hogy megemésztik, annyi, vége. Nem, nem így van. Ott rohad tovább benned. 

Van egy egyensúly mindkét oldal részéről. Azt nem mondanám, hogy mindenki a kötelességét tesz, amiről azt véli, hogy az az ő kötelesssége. De van egy nagymétékű tudatosság. Amikor bizonyos dolgokat látunk a világban, akkor sokan elkezdenek rajta gondolkodni. És sokat gondolkonak, 'Én nem akarok olyan lenni mint ők'. Más akarok lenni.
Amit még szeretnék mondani, hogy az embereknek meg kell tanulniuk elfogadni önmagukat ebben a világban. Fogadd el magad, ahogy Isten megteremtett, szeresd magad, mert ez a változás, amiről beszéltem, ezt magadnál kell elkezdeni! Nem várhatjuk el, hogy mindenki változzon, ha mi nem változunk. Ha azt akarjuk, hogy a világban változás történjen,, akkor magunknál kell ezt elkezdeni. Ha te megváltozol, a környezeted is meg fog változni. Tehát változz meg! Légy szeretetetteljesebb magaddal szemben, légy elfogadóbb magaddal szemben és legyen benned hit, higgy a megérzéseidben! 
Jai Gurudev!