2016. március 24., csütörtök

Az imádságról (2. rész)

Szri Szwámi Vishwananda így folytatja az imádsággal kapcsolatban:
"Így tanít egy Mester, hogy hogyan kell imádkozni. Ez az elsö lépés. Ahogy egy kisbabának fogják a kezét és mutatják neki, hogy hogyan tanuljon járni.
Az imádság után következik a meditáció, a koncentráció és a jóga, míg egy napon magatok is képesek vagytok önállóan járni. Lehet, hogy ez egy életen át tart, de lehet hogy több életen át.
De mindenhez szükség van az alapokra. Úgy mint a házépítésnél, ott sem lehet a tetövel kezdeni, mert nem állna meg a ház. Mit gondoltok, hogyan lenne képes egy nagy ház magát megtartani? Elöször meg kell építeni a ház alapjait, nem igaz? És a kifelé irányuló imádság, ez az igazi alap, amire azután lehet építeni. Ezt akkor érthetjük meg igazán, ha megnézzük, hogy hogyan kezdjük el spirituális utunkat. A spirituális út kezdetén az ember elöször mindig keres. És miböl áll ez a keresés? Elkezdesz keresni, könyveket olvasni, azután kapsz egy mantrát és elkezded a mantrát gyakorolni. Megtanulsz bizonyos imákat is. Elkezdesz imádkozni és rituálokat végzel. S így haladsz elöre a megvilágosodás létráján, míg el nem éred az élet célját. Míg el nem éred azt a célt, hogy magad is Mesterré válsz. S ezután már nem lesz szükség többé az imádságra. Ezért, amikor egy Mester imádkozik, azzal azt a célt szolgálja, hogy megmutassa az embereknek, milyen fontos, hogy meglegyenek az alapjai."