2009. augusztus 13., csütörtök

Radha és Krishna isteni kapcsolata


Ma ünnepeljük Krishna születésnapját, Krishna Jayanti-t. Sri Swami Vishwananda ebböl az alkalomból az alábbi történetet meséli el nekünk:

Így kiáltunk: "Radhe Radhe"! Brindavan-ban nem azt mondják, hogy: "Hare Krishna", söt még csak nem is említik Krishna nevét, anikor emberek köszönnek egymásnak. Köszöntésképp csak Radha nevét használják. Tudjátok hogy miért? Nos? Mert Krishna elment Brindavan-ból és a gopik haragudtak rá. S tudjátok miért haragodtak rá? Mert a gopik annyira szerették Krishnát. A gopik Krishna iránti szeretete semmihez nem fogható. Ezért, amikor Krishna elhagyta öket, haragudtak rá. Utódaik még most is haragszanak rá.
Krishna iránti szeretet a mai napig él. Élö szeretet, élö kapcsolat, sok ember számára a legszeretetreméltóbb kapcsolat. Mindent megosztanak vele, minden bánatukat és örömüket. Olykor veszekednek vele. Ha valami nem sikerül, pörölnek vele. Tudják, hogy ö Isten, és szívükben Krishna iránt érzett szeretetük erös. Ez a közelség, ez a kapcsolat, ez a szeretet, ez a legfontosabb. Kapcsolatunk Istenhez, a léleknek a Brahmamatma-hoz füzödö szeretete a leglényegeseb. S amikor ez a kapcsolat létrejön, vele együtt megébred a szeretet. Tudjuk, hogy a gopik királynöje, Radharani mindent megtett Krishnáért. Bármit. Még életét is odaadta volna Krishnáért. Egyszer a gopik így énekeltek: "Krishna, Krishna, annyira szeretünk Téged. Mindent megtennénk érted. Ezt Te is tudod. Ismeritek, amikor nagyon szerettek, nagy ígéreteket tesztek, de amikor az ígéret beváltására kerül a sor, nem marad semmi az ígéretböl.
Amikor a gopik Krishna iránti odaadó szeretetükröl énekeltek, Krishna próbára akarta tenni öket. Ö maga Isten, aki minden ember szívében lakozik, persze hogy mindent lát.
Így egy napon úgy tett, mintha rettenetesen fájna a feje. Felkiáltott: “Oh, borzalmas fejfájásom van!" Mindenki megijedt és megkérdezték: "Úram, mit tehetünk érted?” S azok, akik azt állították, hogy mindent megtennének érte, most is így szóltak:"Krishna, mindent megteszünk, mit szeretnél?” Krishna rájuk nézett és így szólt: "Rendben. Ahhoz, hogy elmúljon a fejfájásom, a lábatok porára van szükségem. Lábatokkal nyomkodjátok a fejemet." A gopik erre megrémültek. Ö, a Világmindenség Úra arra kér bennünket, hogy lábunkkal érintsük fejét. Ennél rosszabb nem is történhetne velük. Ezt megtenni a legnagyobb tiszteletlenséget jelentené. Féltek teljesíteni Krishna kérését. Azonkívül ezért bizonyára a pokolra kerülnének. Így elkezdték megtárgyalni, hogyan is járjanak el. Ekkor megérkezett Radha és meglátta, hogy milyen állapotban van Krishna. Odasietett hozzá és megkérdezte: "Úram, mit tehetek érted?" Krishna ugyanazt a választ adta, mint a gopiknak. Radha tudta, mit kell tennie. Gondolkodás nélkül, amikor látta, hogy Krishna fájdalmaktól gyötörve ott fekszik, magáról megfeledkezve azt mondta : "Azonnal!" Elkezdte lábával Krishna fejét nyomkodni, mire Krishna fejfájása azon nyomban elmúlt. A gopik meg voltak botránkozva. Nagyon dühösen odamentek Radhahoz és eképp kiabáltak vele: " Te milyen rettenetes vagy! Hogy érinthetted meg lábaddal az Úr fejét? Ezért biztosan a pokolra fogsz kerülni.” De Radharani így szólt hozzájuk: “A poklok pokla is áldást jelent a számomra, ha tudom, hogy ezzel meggyógyítottam az Úr fejét."
Látjátok, Isten iránti legmélyebb kapcsolatban teljesen megfeledkezel önmagadról. Megfeledkezel önnön megvalósulásodról. Megfeledkezel saját boldogságodról is.
Szeretetet adni és szeretetet befogadni

Anikor szeretetet kapsz, hagyd hogy ez a szeretet áradjon. Erösítsd magadban a szeretetet és hagyd, hogy az áradjon. Érezd tested minden porcikájában a szeretetet, engedd hogy nagyra nöjön benned és áraszd ki magadból. Elküldheted valakinek, akit ismersz, kiáraszthatod a természetre, bárkinek és bárminek szólhat a szeretet. A fontos az, hogy áradjon. Meg fogod tapasztalni, amikor a szeretet benned megnö és azt továbbküldöd, a természet maga megduplázza és visszaküldi hozzád. Ez a folyamat pedig nagyon egészséges.
A legtöbb ember azonban nem ezt teszi. Anikor szeretetet kapnak, azt megtartják maguknak.
Nyilj meg tehát! Ez az, ami fontos. Tudd, hogy csak ez számít. Tudd, hogy minden pillanat, minden másodperc, mindig, amikor valami szépre gondolsz, Isten szeretetét fogadod magadba, Isten energiáját tapasztalod meg. Hagyd, hogy Ö munkálkodjon benned. Hagyd, hogy teljesen átjárjon téged szeretete. Áramoltasd a szeretetet, s meglátod, hogy a szeretet erösödni fog benned.