2019. november 4., hétfő

Mi a Szádhana, 1. rész

A célunk felé vezető út. Gyakorlás, amit azért végzünk, hogy spirituális célunkat elérjük. A Bhakti útján tudjuk, hogy csak a Szeretet által érhetjük el a Szeretetet. Az út maga a cél és a szádhanánk erről kell hogy szóljon: a Szeretetről kell hogy szóljon. A ‘Bhakti Marga’ kifejezés  is innen ered, ‘a bhakti útja’. A Bhakti az igaz Isteni Szeretet kifejezője. A Bhakti a cselekvésben megnyilvánult Szeretet és a bhaktit éljük, amikor szeretetet adunk.
Az igazi bhakti mentes minden büszkeségtől és egoista hajlamtól. Csakis Istenre irányul. Addig, amíg az elme nem teljesen nyugodt és nem csak Istenre irányul, addig szoros értelembe véve nem beszélhetünk bhaktiról. De ha a tiszta bhaktihoz vezető ösvényt járjuk, azt nevezhetjük szádhana bhaktinak. Szadhana bhakti azt jelenti, hogy aktívan megpróbáljuk elérni a tiszta bhaktit, akkor is, ha még nem értük el ezt a célt.
Minden ami Isteni Szeretet, abban jelen kell lennie Istennek. Az Isteni Szeretet a kapocs az ember és Isten között. Nem pusztán a mi erőfeszítésünk. Ő is jelen kell hogy legyen. Kinyújthatjuk a kezünket, de az Rajta áll, hogy Ő meg akarja e fogni, vagy sem. (folyt. köv.)