2020. október 30., péntek

Kartik hónapja ma kezdődik


Guruji, Paramahamsza Vishwananda üzenete mindannyiunk számára:

'A Kartik Hava ma kezdődik, ami igen kedves az Úr Krishna számára. Minden ima, amit a Kartik idején felajánlunkaz Úrnak, nagy érdemmel jár (spirituális punya).
Imádata révén megteremtjük és fejlesztjük kapcsolatunkat az Úrral. Akár egy tulsi levelet, akár egy pudzsát vagy adományt ajánlunk fel az Úrnak, azt az Úr iránti szeretetből és odaadással tegyük, ne pedig érdemekért.
Legyen mindenkinek áldott Kartik hava és találja meg Krishna szeretetét belül.' Paramahamsza Vishwananda

Kartik Hava és Ekadashi

Az évnek ezen időszaka az Úr Krishna számára nagyon kedves, hisz számos Leela-ja (játéka), így a Govardhana Leela és a Ras Leela ebben a hónapban történtek. Úgy tartják, hogyha ebben a hónapban ami imát felajánlasz Krishnának, annak a spirituális haszna (punya) jóval több, mint más hónapokban. Az írások szerint, ha valaki e különleges időszakban böjtöl, az anyagi világ hatásai gyengülnek és a spirituális fejlődésünk felgyorsul.

Hagyomány úgyan, hogy ebben a hónapban bizonyos napokon böjtölünk, de Paramahamsza Vishwananda nagyon világosan kihangsúlyozta, hogy rajtad áll, hogy böjtölsz-e vagy sem és ha igen, te döntsd el annak a módját. Mint a legtöbb dolognál a Bhakti útján nincsenek előírt szabályok, hogy hogyan végezzünk bizonyos rituálokat, mert minden embernek megvan a maga egyéni Istenhez fűződő kapcsolata.

Az Ekadashival kapcsolatos infó: Ekadashi minden lunáris két hét tizenegyedik napjára esik a hindú hagyomány szerint, illetve a nyugati naptár szerint havonta kétszer. A hindúizmusban úgy tartják, hogy az Ekadashi napja kedvező és ezt a napot az Úrnak Vishnunak ajánljuk fel. Ha úgy döntesz, hogy böjtölsz ezen a napon, ajánlott nem fogyagyszani gabonaféléket, de lehet egy könnyű diétát tartani, ami tartalmazhat, dióféleségeket, tejet, gyümölcsöt, stb.