2016. július 18., hétfő

Gurupurnima, 5. rész

Szwámiji így folytatja Gurupurnima alkalmából adott beszédét: "Ezért mondjuk, hogy mennyire fontos, hogy a spirituális úton az intuiciónkra (megérzés) hallgassunk. Az intuició mértékének kifejlesztése nagyon fontos és ez el fog vezetni benneteket életetek céljához.
S ahhoz, hogy ezt kifejleszd magadban, szükséges valaki, aki ezt már tudja. Szükséges tehát
egy tanító, mindig szükség van egy Satguru-ra. Ha példának veszitek valamelyik Istenséget, mint például Rama-t, vagy Krishna-t, nekik is volt egy Guru-juk, egy tanítójuk, aki vezette őket. Ők az Isten tökéletes megtestesülései, nyugodtan mondhatták volna: "Nekünk nincs szükségünk tanítóra!" és kész. És mégis megmutatták nekünk, hogy az életben egy Guru áldása szükséges és az út, ami oda elvezet az a Satsang-on keresztül történik.
Ha általánosságban beszélünk, miért mennek az emberek egy Mesterhez és fogádják be azt, amit a Mester ad nekik? Tudjátok azért, mert a Mester az Amrit-ot, a Nektár-t hordozza magában. Még ha elmétek nem is képes ezt felfogni, de részesültök belőle. A Satsang-on keresztül, a beszélgetéseken keresztül kaptok valamit, és az amit kaptok, az segíti a fejlődéseteket. Az amit befogadtok, az az Amrit és ez tudtotok nélkül is megtörténik. Ez az a Nektár, amiért a méhek olyan messziről iderepülnek és begyűjtik az a lotuszvirágokból és bizonyos más virágokból. Nem minden virág egyformán édes, és kik tudják ezt? Csak a méhek. A békák például semmit sem tudnak erről. A butaság sem képes ezt felfogni, ami mindig azt hiszi magáról, hogy ő mindent tud. A békák csak ugrálnak le meg fel ugrálnak a virágokról, de semmit sem tapasztalnak meg a virágok édes mivoltából. Ahhoz, hogy erről tudjunk, mélyre kell menni, ahol az Amrit található. És ez a tanító, a Guru segítségével történik meg. Megkapod az Amrit-ot, úgy hogy azután életed végen elmondhatod: "Igen, életemnek volt értelme." (folyt.köv.Sri Swami Vishwananda