2010. június 29., kedd

Az alázat (3., befejezö rész)

Szri Szwámi Vishwananda így folytatja: "Az elsö a három rabló közül azt javasolta, hogy öljék meg az embert. Ez a Tamsic. Ezt a fajta hozzáállást gyakran tapasztalhatjuk a világban. Tudjátok, hogy az emberek hogy gondolkodnak és sokszor hogy reagálnak; nagyon gyakran állat módjára.
A második minöség a Rajasic. A második rabló az mondja: 'Kötözzük meg és a vadállatok majd elintézik.' Ez a viselkedési mód a világ legtöbb emberére érvényes: ha például az idö engedi és kedvük tartja, akkor imádkoznak, de különben élvezik az életet, aszerint, hogy mikor mire van szükségük. Igazából akkor imádkoznak, ha gondjuk van, ha valamit kérni akarnak Istentöl. Akkor tudják azt mondani, hogy ' Oh, Istenem, kérlek segíts!'
És a harmadik minöség a Sattvic. Ez azt jelenti, hogy az elme (mind) mindig össze van kötve Istennel, az ember ekkor Istenben gyugszik. Imája pedig tiszta és önzetlen. Elméje tiszta, nem ítélkezik. Egy ilyen emberben nem ébred harag és nem mérgelödik. Úgy, mint ahogy a Gita-ban meg van írva: Ha ENGEM el akarsz érni, meg kell válnod úgy a Jótól, mint a Rossztól. Nem csak a Gita, de a Biblia is ezt mondja: Ha Isten Birodalmába akarsz jutni, úgy a Jótól, mitn a Rossztól meg kell válnod. - ezek Jézus szavai. És ez így van, ha ezt a két minöséget el tudod engedni, ezt azt jelenti, hogy el fogod érni Istent."