2011. január 30., vasárnap

Mi az, amit igazán szeretünk? 6. (befejező) rész

Szri Szwámi Vishwananda 2011 Január 7.-én tartott beszédét a boldogságról kifejtett gondolataival zárja: 

"Élt egy ember Bombayban, aki a nagyon gazdag felső réteghez tartozott. Élete csupa szórakozásból állt, partik, barátok, semmi egyéb. Hétvégéi mindig egyformán teltek. Hétközben dolgozott és már várta a hétvégét, amikor újabb partikra mehetett. Egy nap, amikor 30. születésnapját ünnepelte, töltött magának egy italt, felment az emeletre a barátaihoz. Megpillantott egy tükröt és mélyen a szebébe nézett. Ebben a pillanatban visszatekintett eddigi egész életére. Megvizsgálta az életét és azt kérdezte magától, hányszor volt az élete során valóban boldog? Felismerte, hogy  bizony nagyon ritkán. Elkezdte az életét vizsgálni és azt kérdezte magától: Ez az az élet, amit élni szeretnék? Meddig fogok élni? Valójában nem vagyok boldog, csak úgy teszek, minta az lennék. Csak úgy teszek, hogy ezzel tegyem magam boldoggá. De igazság szerint nem vagyok az.
Hány ember tesz hasonlóképpen úgy, mintah boldog lenne? Sokan.
Ekkor ez az ember teljesen megváltoztatta az életét. Nyitott egy iskolát és elkezdett utcagyerekeken segiteni. S alapjaiban változtatott az életmódján. Elkezdett egyszerüen élni, de boldog volt.
Tudjátok, az embernek nincs nagy dolgokra szüksége ahhoz, hogy boldog legyen, hisz a boldogság itt van, tudjátok? Hisz a boldogság inkarnációi vagytok. Nincs távol tőletek. Csak a helyes irányba kell mennetek. Ugyanúgy müködik mint egy rádió. Ha nem a megfelelő hullámhosszra állitjátok be, sohasem fogjátok a megfelelő zenét hallgatni. Csak miután beállitottátok a helyes hullámhosszra, hallhatjátok a megfelelő zenét. Ugyanigy: a hullámhossz, a gomb, amit el kell tekerni, az pedig
a szivetek. Ha ha megfelelő módon állitjátok be és a helyes irányt veszitek, azt fogjátok kapni, amit kerestek.És ez az Új Esztendő már tele reményekkel indul. Isten kegyelméből legyen mindannyiotok számára jó, főként ami a keresést illeti. Hiszen látjátok, akkor is ha úgy tünik hogy messze van, minden itt van! Jai Gurudev!" (Sri Swami Vishwananda)