2013. október 4., péntek

Szrí Szwámi Vishwananda a holnap kezdődő Navaratri Ünnepségröl beszél

"Durga Ma, a Világmindenség Anyja, Dévi illetve Parashakti néven is ismert, A Teljesség teremtő aspektusa, a legfőbb Shakti, az Erő Úra. Dévi a Világegyetem Teremtője. Brahman és Dévi elválaszthatatlanul egymással össze vannak kötve. Durga, Kali, Bhagavati, Bhavani, Amba, Ambika, Jagadamba, Kameshwari, Ganga, Uma, Chandi, Chamundi, Lalita, Gauri, Kundalini, Tara, Rajeshwari, Tripurasundari stb., ők valamennyien kettőjük megnyilvánulási formái.
A Navaratri ünnepség során Durga győzelmét ünnepeljük Mahishasura démon felett. A szanszkrit szó Navaratri jelentése "kilenc èjszaka". Nava kilencet jelent, Ratri pedig éjszakákat. A Navaratri Ünnepség,´más szóval a 'Kilenc éjszaka Ünnepe' valójában 'Tíz Èjszaka Ünnepe', az utólsó napon éri el tetőfokát, amikor is a Maha Yagna-ra (nagy tüzceremónia) kerül sor. A kilenc érjszaka, illetve 10 nap mindegyikén a Shakti/Dévi kilenc formáját, tehát a nöi isteniséget tiszteljük. Durga iránti tisztelet egyenlö Isten iránti tisztelettel.
Dévi anya mindenki anyja. Mi mindannyian az Ő gyernmekei vagyunk és Ő gondoskodik mindarról, amire szükségünk van. Az anya gonoskodik gyermekei növekedéséről, fejlödéséről és továbbjutásáról. Egy anya közelebb áll gyermekéhez, mint az apa, hiszen az anya mindig gyengéd, szelíd, szeretetteljes, szívélyes és gondoskodik gyernmekei szükségleteiröl. Amikor egy gyerek akar valamit, elöbb szalad oda anyjához tárt karokkal, mint az apához.
A Navaratri alatt az Anyához imádkozunk és odaadóan kifejezzük iránta tiszteletünket. Az elsö három éjszakán Durgát az anya pusztító aspektusában dicsőítjük. Az azt követö három éjszakán az Anya teremtő aspektusához, Lakshmihoz imádkozunk, míg az utolsó három éjszakán Saraswati-hoz, a tudást képviselő aspektust imádjuk. A tizedik nap Vijaya Dasami, a győzelem napja. Ennek az imént felsorolt sorrendnek különös jelentősége van. Amikor Dévi-t a hívők ebben a sorrendben tisztelik, először Durga-ként elpusztítja a bennünk lévö rossz tulajdonságainkat, melyek az elménkben munkálkodnak. Azután Lakshmi-ként isteni tulajdonságokat bontakoztatnak ki a hivőkben, melyek spirituális fejlödésünket szolgálják. Végül pedig Saraswati formájában részesülhetünk az igaz tudásban. A tizedik nap pedig emlékeztet bennünket a tudás győzelmére a tudatlanság felett, a Jónak a győzelmére a Rossz felett. A Navaratri Ünnepség befejező részében kilenc fiatal kislány testesíti meg az Istenanyát. Ez azért van így, mert amikor az Istenanya testben megjelenik, kislányként jön el. A Navaratri Ünnepnapok során szívünk megnyilik, hogy az Istenanya kegyelme megérinthesse azt. Ö nagylelkűen mindent megad, amit csak szeretnénk. Àldását kérjük, hogy minden kívánságunk teljesüljön, kiváltképp spirituális fejlödésünkkel kapcsolatos kívánsagok, de anyagi jellegüek is, mert így jobban tudunk összpontosítani a spirituális útunkra, ahelyett hogy olyan dolgok miatt kelljen aggódalmaskodni, amik távol tartanak bennünket az Istenmegvalósulástól. Istenanyához imádkozunk szívünk tisztaságáért, belső szabadságunkért, az ego eltávolításáért, kérjük Őt, hogy segítsen nekünk abban, hogy alázatosabbá váljunk és tényleg át tudjuk adni magunkat Istennek, a bennünk lévő Isteni mivoltunknak, igaz önvalónknak, a bennünk és mindenkiben lévő igazságnak." Sri Swami Vishwananda