2015. november 3., kedd

A Karthik hava & Ekadashi



Karthik Night  2015

Örömmel tájékoztatunk Benneteket a Karthik haváról!

Az évnek ezen időszaka az Úr Krishna számára nagyon kedves, hisz számos Leela-ja (játéka), így a Govardhana Leela és a Ras Leela ebben a hónapban történtek. Úgy tartják, hogyha ebben a hónapban ami imát felajánlasz Krishnának, annak a spirituális haszna (punya) jóval több, mint más hónapokban.  Az írások szerint, ha valaki e különleges időszakban böjtöl, az anyagi világ hatásai gyengülnek és a spirituális fejlődésünk felgyorsul.

Hagyomány úgyan, hogy ebben a hónapban bizonyos napokon böjtölünk, de Paramahamsza Vishwananda nagyon világosan kihangsúlyozta, hogy rajtad áll, hogy böjtölsz-e vagy sem és ha igen, te döntsd el annak a módját. Mint a legtöbb dolognál a Bhakti útján nincsenek előírt szabályok, hogy hogyan végezzünk bizonyos rituálokat, mert minden embernek megvan a maga egyéni Istenhez fűződő kapcsolata. 

Ha szeretnél böjtölni, akkor az ajánljuk, hogy ez az Ekadashi napokon tedd. (lásd alúl). 

Az Ekadashival kapcsolatos infó: Ekadashi minden lunáris két hét tizenegyedik napjára esik a hindú hagyomány szerint, illetve a nyugati naptár szerint havonta kétszer. A hindúizmusban úgy tartják, hogy az Ekadashi napja kedvező é ezt a napot az Úrnak Vishnunak ajánljuk fel. Ha úgy döntesz, hogy böjtölsz ezen a napon, ajánlott nem fogyagyszani gabonaféléket, de lehet egy könnyű diétát tartani, ami tartalmazhat, dióféleségeket, tejet, gyümölcsöt, stb. A böjt kezdete napfelkeltével kezdődik és másnapig tart. A Karthi hónap Ekadashi napjai 2015, november 7. és 22. 

Karthik Night a Shree Peetha Nilaya Központban -  2016, November 12-