2018. július 19., csütörtök

Gurupurnima, 1. rész

Paramahamsza Vishwananda egy Darshan alkalmával a Guru Purnima jelentőségéről beszél. Több részben, több napon át lesz szó e nap jelentéséről, melyet idén július 27.-én ünneplünk világszerte.
"Mint ahogy azt valamennyien tudjátok, a Gurupurnima egy különleges nap. Az ember felteszi magában a kérdést, hogy miért van szükség egy Guru-ra. Sokan azt mondják: 'Nekem nincs szükségem rá, nincs szükségem tanítóra. Nincs szükségem senkire, hogy vezessen.' De ha nincs szükséged tanítóra, ha nincs szükséged egy vezetőre, akkor miért van az, hogy iskolába jársz? Szükség van az iskolára, nem igaz?
Ugyanígy van ez a spirituális úton is. Isten két világot teremtett, gondolok itt most erre a világra. Az egyik a spirituális világ, a másik pedig az anyagi világ. Az anyagi világ csupán néhány dolgot kínál. Az ember ezeket kergeti, ilyen a jólét, a hírnév, a hatalom. Végsősoron az ember azokat a dolgokat keresi, amik csak ebben a világban léteznek és a fizikai szintre korlátozódnak. És amikor elveszik ezeket a dolgokat, mi marad ? Semmi. Nulla. Amikor megkérdik, hogy 'Mit értél el az életben?' , azt fogod válaszolni, hogy 'Semmit.' Vagy elkezdesz valamit felsorolni, ami földi korlátokhoz kötődik. Ezzel szemben a spirituális élet, a spirituális világ az ellentéte mindennek, mert az ember arra vágyik, hogy megismerje Istent, arra vágyik, hogy megértse Istent és Ő utánna vágyakozik. Azonban cél nélkül, hogy tudná az ember merre akar tartani. Így bizony nagyon nehéz elérni a célt. És manapság az emberek nem igen tudják, hogy hogyan érhetik el céljukat és ezt a tudást csak egy Paramguru, egy Szatguru képes átadni. Minden egyéb csak egy bizonyos pontig fog elvezetni benneteket, ezeknek pedig megvannak a korlátai és ezért mi történik végül is? Az ember bent reked ebben a körforgásban." (folyt.köv.) Sri Swami Vishwananda