2011. január 29., szombat

Mi az, amit igazán szeretünk? 5. rész



Szwámiji így folytatja:


" A szeretet változik. Amikor ültök és meditáltok - árad a szeretet, amikor imádkoztok - árad a szeretet. Ès azután, amikor felálltok és indultok, hogy végezzétek napi teendöiteket - hová lesz a szeretet? A szobában hagytátok, ahol imádkoztatok, vagy visszamaradt a meditációban? De egy dolognak legyetek mindig a tudatában: Még ha nem is érzitek, de az Isteni Szeretet, Isten mindig veletek van. Miként ti vágyódtok utána, Ő még erősebben vágyódik ti utánatok. Most felmerülhet a kérdés: 'Akkor hát miért nem tesz semmit?' Vegyünk egy példát: ha megkérdezitek az embereket, hogy mit akarnak? Itt van például valami csodaszép dolog, ott pedig Isten. Mit gondoltok, mit fognak tenni az emberek? Ismeritek a választ, ezért hallgattok, igaz? Tudjátok, a  kisértés, ami kivülről jön, túlságosan erős. Pedig az élet Vele (Istennel) olyan izgalmas, hisz Ő mindig ad nektek feladatot. Ő az életeteket - hogyan is mondjam -, soha nem fogja unalmassá tenni. Valamilyen dologgal mindig meg fog hajtani benneteket, érezzétek azt az adott helyzetben jónak vagy rossznak. Mindig mozgásban tart benneteket.
Remélem hogy nem ijesztettelek meg benneteket. De hát itt az ideje, hogy elemezzétek magatokat, hogy kritikusan megvizsgáljátok és az igazság mérlegére állitsátok magatokat, ne másokat, hanem önmagatokat. Nézzétek meg önmagatokat, vegyétek magatokat szemügyre a tükörben és tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy mi az, amit tényleg akartok?
Az ember egy dolgot megtehet, mégpedig, hogy önmagával szemben őszinte legyen. Ha azt tanácsolnám az embereknek, hogy legyenek másokkal szemben őszinték, nem lennének azok. Még ha azt hiszik is, hogy őszinték, de nem azok. De önmagukkal szemben tudnak őszinték lenni. Tehát vizsgáljátok meg önmagatokat, nézzétek meg az életeteket és kérdezzétek meg magatoktól: Ez az az élet, amit kivánok magamnak? Vagy kellene rajta valamit változtatni?" (Sri Swami Vishwananda)