2018. március 28., szerda

Szatszangrészlet - Paramahamsza Vishwananda

Szeretett Gurudzsink Paramahamsza Srí Szvámi Vishwananda Darshan előtti Saint-Tropez-ben (F), szombaton, augusztus 6.-án elhangzott beszédéböl részlet: 
"Az életünkben három fontos dolog van:
- Tudni azt, hogy kik vagyunk
- A cél, amit kitűzünk az életünkben
- Tudni azt, hogy milyen emberekkel szeretnél együtt lenni

Az életben boldogok akarunk lenni, de ez a boldogság nem tart sokáig, mert az elmében mindig újabb és újabb vágyak kelnek életre. Tehát jönnek az újabb vágyak, amik újabb  boldogságot adnak.

Gyakran mások véleményére hallgatunk és megfeledkezünk önnön belső hangunkról. Nem ismerjük az Önvalót, a lelkünket, az élet forrását. De nemcsak hogy nem ismerjük, hanem nem is éljük azt.

Amikor egy Kirtánt, vagy egy Bhajant éneklünk, szívünk megnyilik. Isten iránti szeretetünk megébred., Egy lépést teszünk Isten felé, Ő pedig százat tesz felénk. Az énekléssél lelkessé válunk, az öröm, az Isten utáni vágy megébred bennünk. Amikor közösen éneklünk, felismerjük az egységet és ez az egységetérzet másokkal szemben erősödik bennünk. 

Az Isteni nevek rezgése már elegendő, hogy ezt kifejlesszük magunkban. Radha neve Aradhana szóból származik es azt jelenti, hogy hit. Spirituális úton vagyunk és ezen már sok megelőző életen keresztül haladtunk.. Mindannyiunknak van egy igaz célja az éltben. De a célba vetett hit nélkül, célunk nem valósulhat meg. Feladatunk, hogy valami jót hozzunk ebbe a világba, hogy a világ fejlődhessen.

Mindaz ami ma a világban történik, az emberek mentális állapotára vezethetö vissza: az agyunk csak 5 %-át használjuk. Ha megpróbáljuk megismerni önmagunkat, az agy másik 95 %-a is elkezd megébredni.  

Sri Krishna azt mondja a Bhagavad Gitá-ban, hogy a nyugtalan elme a legnagyobb ellenséged, a nyugodt elme pedig a legjobb barátod, mert ha úralod az elmét, az vezetni fog téged a megszabadulás útján. 
Amikor Radha nevét énekeljük, az a szív csakránkban rezonál és a szívünk lótusz virághoz hasonlóan megnyilik Isten felé. Ezért mondják a Vaishnava jógik, hogy összpomtosíts a szívedre és a szívedre hallgass, ne pedig az elmédre. 
Valaki azt mondta nekem, hogy 'nehéz szeretni, amikor mindazt látjuk, ami a világban történik'. Én azt mondom nektek, hogy összpontosítsatok a szívedekbe, és kezdjetek el ti magatok megváltozni. Ènekeljétek Radha névét. Még ha hamisan is énekelsz, mond azt magadnak, hogy te tudsz énekelni. Nem a te füledet fogja zavarni, hanem a szomszédodét. 
Tedd a kezedet a szívedre, csukd be a szemed és énekeld "Radha, Radha, Radha. .. "Érezd a vibrációt a szívedben. Radha neve ott rezonál a szívedben és megnyitja azt." 

https://www.youtube.com/watch?v=Lq5PK8jbki4