2016. január 17., vasárnap

Válj szeretővé és a szeretet mindig veled lesz - 1. rész

Szrí Szwámi Vishwananda Dharsan beszéde, 2006. július 29., Budapest

"Nagy örömet okoz nekem, hogy ma veletek lehetek. Spirituális ösvényünk, spirituális utunk miatt vagyunk itt, hogy ezt a szívünkhöz, Istenhez vezető utat megvalósítsuk.
Bizonyára sokan tisztában vannak azzal, hogy az élet célja önmagunk megismerése, annak a teljességnek a megvalósítása, amik valójában vagyunk. Hogy ezt megleljük, elutazhatunk Indiába, mehetünk Amerikába vagy bárhová a világon, de a külvilágban való kutatásnak megvan a határa. A keresés különféle helyekre visz minket, különböző emberekkel találkozunk, mégis hiányosak maradunk. Azt mondjuk: „Uram, elhagytam a mennyeket, hogy itt valósítsalak meg téged. Bármit teszek, érted teszem. Bárhová megyek, csak téged kereslek”.
A külvilágban való kutakodásnak nincs sok haszna, mert a végén észre veszed, hogy Ő mindig veled van, mélyen a szívedben. Isten mindig veled van. Olyan, mint egy óceán, tele értékes drágakövekkel. Hogy kihalászd ezeket, az óceán mélyébe kell ereszkedned. Hasonlóan, Isten a szív mélyében lakik, és elméddel mélyen a szívedbe kell menned – minden hullám csak illúzió.
Az isteni állapot eléréséhez tényleg szeretned kell Istent. Először, kezdetben szeresd önmagad! Szeress másokat is! Lehet, hogy minden nap elmondod valakinek: „szeretlek”, de vajon hányszor mondod azt, hogy „szeretem magam”? Könnyű másokat szeretni, de sokan mondják, hogy magunkat nehéz. Valójában ez nem így van. Amikor másokat szeretsz, akkor meglátod az istenit bennük, de amikor arról van szó, hogy magad szeresd, akkor minden negatív dolgot meglátsz magadban." (Just Love I című könyvből) folyt.köv.