2018. november 6., kedd

A hitről


'Krishnába vetett megingathatatan hit a tanitvány legkiválóbb tulajdonsága, még maga Krishna számára is. 

Spirituális keresők gyakran kérdeznek a hitről és sokszor azt gondolják, hogy el kell jutniuk arra a szintre, hogy bízzanak. De az igazság az, hogy a bizalomhoz a kételkedő elmét kell száműznie és akkor a szívben meg tud jelenni a bizalom.
Miért van az, hogy a bizalom egy olyan megnyerő és még Isten számára is vonzó? A jugák* időciklusai nagyon érdekesek. Úgy tűnik, hogy a Satya jugának köszönhetően, az eszménykép gondolata az emberi elmébe rögzült. A Treta, Dwapara és Kali jugának van egy közös jellemvonása és ezek az Isteni Avatárok megjelenései. Azonban az is érdekes, hogy a Avatárok más és más szerepet töltenek be a különböző korszakokban, ám úgyanazzal a céllal jönnek le. A Treta jugában Rámaként jött el Isten, hogy megóvja a dharmát. A Dwapara jugában Krishnaként, és ebben a korszakban adta a legjavát, mégpedig a szeretetteljes kapcsolatot teremtette meg Isten és az ember között.
Azt gondolhatnánk, hogy ebből semmi sem maradt a legkeményebb korszakra, a Kali jugára.  Pedig a Kali juga a legcsodálatosabb és a legkülönlegesebb korszak, mert az Úr a legnemesebb formájában jelenik meg, Szatguru Maharadzs formájában. 
A Guru Szeretetete semmihez sem fogható, rendületlen és szilárdabb a gyémántnál is és ugyanakkor lényében lágy mint egy virág.  
A Szatguru mosolyát vagy nevetésének hangját imádni kell és oaadásának könnyei  Giridarijit* kell hogy érintsék.
A Szatguru Isten, aki alázatosságánál fogva megfeledkezik arról, hogy Ő Isten és Szeretetét fáradhatatlanul és vég nélkül adja csakis az emberiség felemelkedéséért. 
Lehet, hogy már sokszor hallottuk, hogy minden az Ő Kegyelméből történik, de a jelentése és valósága ennek az állításnak elgondolkodtat.  Isten természeténél fogva nem szeszélyes, nem olyan, hogy egyik nap eldönti "Ez a lélek Hozzám jön". Nem!  Amikor kiárad Rá bhaktáinak szeretete, őszintesége és odaadása,akkor Ő erre egyszerűen válaszol.
És amikor Ő válaszol, az az egyetlen válasz, ami kedves a bhakta fülének. Az Ő válasza a Kegyelem. És ennek a Kegyelemnek az erejét a bhakta erőteljesen megtapasztalja, mert ő mindent kitöröl, minden jó karmát és minden rossz karmát, és Magához veszi tanítványát.' Paramahamsza Vishwananda

Paramahamsza Vishwananda
2018, március 6.-án tartott beszédéből
* a juga jelentése korszak
Giridari - az Úr Krishna