2018. április 16., hétfő

Alázattal szolgálni - Bölcseletek a Mestertől"Kérdés: Amikor szévát (seva=önzetlen szolgálat) végzünk, mit tehetünk azért, hogy az ne az egónkat erősítse? 

SV: "Amikor szolgálsz, legyen az bármilyen szolgálat, itt Krishnára kell utalnunk, arra, amit a Gitában mondott. Amikor Krishna és Ardzsuna ott álltak a harcmezőn és mindkét oldal felsorakozott, készen a harcra, Ardzsuna nem akart harcolni. Mit mondott Krishna Ardzsunának?

Krishna azt mondta, “Helytelen harcolni”. Igen, “Mert ha harcolsz, a pokolra jutsz. De harcos vagy, ezért harcolnod kell és ha harcolsz, valószínűleg akkor is a pokolra kerülsz.” Dilemma, igaz? Ez az a rész, amikor Bhagavan Krishna a Karma Jógáról szóló tanítását adta át. Azt mondta Ardzsunának, hogy harcolnia kell, ám a mód, ahogyan harcol, azon van a lényeg. Mit mondott? “Harcolj, és közben elmédet irányítsd rám.”

Tehát, amikor szolgálsz, akár segítesz valakinek, akár dolgozol, csak Rám gondolj. Így az ego nem tud felülkerekedni. Tudjátok erről szól az egész spiritualitás: óvakodni kell a büszkeségtől és az egótól.  Nagyon gyakran, akik a spirituális úton vannak, a spirituális büszkeség előjön bennük.  Azt hiszik magukról, hogy ők mindenki másnál többre valók. Ezzel gyakran találkozol a spirituális úton, mert nincsenek vele tisztában, hogy a spirituális út része az alázat.

Tehát Bhagavan Krishna azt mondta “Ha azt hiszed magadról, hogy te vagy a cselekevő, sohasem fogod elérni az önmegvalósulást”. Mert mi a Kriya? Amikor Isteni mivoltodnak folyamatosan a tudatában vagy, igaz?  - bármit is teszel. Ez azt jelenti, hogy nem csak amikor szolgálsz, hanem bármit teszel a nap folyamán, az Kriya.  Amikor tudatában vagy annak, hogy bármit, amit teszel, azt Isten teszi általad,  így a büszkeség nem fog tudni felülkerekedni benned."