2017. december 15., péntek

LÉGY MINDIG EGYSZERŰ ÉS SZERETŐ SZÍVŰ


Részlet a 'Csak szeress' című könyvből, Paramhamsza Vishwananda


LÉGY MINDIG EGYSZERŰ ÉS SZERETŐ SZÍVŰ
Darshan Mafrában, Portugália, 2008. április 13.

Jó érzés itt lenni, és veletek együtt itt ülni.
A szeretet a legfontosabb dolog, és mindenkinek az Isteni Szeretet terjesztőjévé kell válnia. De ahhoz, hogy ezt a szeretet terjeszthesd, először is fel kell ismerned fontosságát, mert a világ csak e szeretet által változik meg. Csak a szeretet által áll helyre a béke és harmónia. A szeretetnek sokféle aspektusa van: az egyik a harmónia, a másik az egység. Ezért látható a Bhakti Marga logójának alján: Szeretet, Türelem, Egység. Először is, ez a három alapvető dolog nem a külvilágban létezik, hanem bennünk van. Ha szeretetet akarunk adni, akkor szeretetté kell válnunk, ahogy azt Sri Krishna is mondta a Gitában4. Az igazi jógi először az Én-t valósítja meg magában, aztán az Én-t a mindenütt jelen lévő Önvaló kiterjesztéseként. Krisztus is azt mondta: „Szeress mindenkit úgy, mint önmagad5.”
A szeretet mindenki életében nagyon fontos. Ti tudjátok, mennyire. Szeretet nélkül semmi sem működik. Ha munkába mész, szeretned kell a munkádat. Szereted a gyermekeidet, szereted a férjed vagy a feleséged - mindig szeretsz valamit. Mindenben, amit teszel, ott van benne a szeretet. Még akkor is, ha nem óriási méretekben, hanem csak kicsiben. A szeretet mindenütt jelen van, de képesek vagyunk megsokszorozni, erősebbé tenni. Akárcsak Krisna furulyájának történetében - csak adjuk önmagunkat! Legyél olyan [üres, mint a furulya]. Kerülj Isten kezébe. Légy mindig készen arra, hogy üzenetének hírvivője válj. Szeretete terjesztésének eszköze.
Ahogy Krisztus mondta: Amit én cselekszem, azt mindnyájan meg tudjátok cselekedni.6Csak hinnetek kell benne, és ha kétség nélkül hiszitek, akkor meg fog történni. Hitre van szükségetek, olyanra, mint a gyermeké, mert egy gyermek sosem kételkedik az anyja szavában. Ha az anyja azt mondja, hogy „Figyelj csak, gyermekem! Ez itt a te fivéred”. A gyermek nem fogja azt mondani: Igen, anyám, vagy Nem, anyám, vagy Hogyan lehet ez? Csak elfogadja, mert az anyja mondta, hogy ez az ő testvére, és mert ő tudja! Bízik az anyjában. Ezt a bizalmat kell érezned.
Tegnap, Darshan közben egy kisbabát tartottam a kezemben. Olyan édes volt nézni, mit csinál. Odajött hozzám. Egy kis édességet akartam adni neki, de abban a pillanatban megfordult, és a mamájára nézett. Még az édesség sem kellett neki, csak a mamájához akart menni. Nagy örömmel láttam ezt a teljes odaadást, és így szóltam: „Képzeljétek el, mi volna, ha az egész világ ilyen lenne. Ha az emberek látnák a Valót, ismernék Istent és felismernék az illúziót. Elvetnék a tévhiteket, káprázatokat, és futnának az Istenmegvalósítás felé.
Nagyszerű volt látni, hogy a gyermeket nem érdekelte az édesség, a csokoládé és semmi egyéb! Nem számított a játék, mert az anyja volt a legfontosabb neki.
Ezért van, hogy akármit is teszünk, eljutunk egy pontra, amikor az már nem elégít ki. Mert bármit is teszünk kívül, az mind anyagközpontú, van egy határa, és idővel vége lesz. Amikor a szívünkkel cselekszünk, a legegyszerűbb dolog is örömet okoz. Legyél hát mindig egyszerű és szerető szívű.
Nagyon jó volt veletek együtt lenni!

'Váljatok vegetáriánussá!'

Szwámiji az áshrám első kis bocijával, Sushila-val
"Szeresd a természetet, a Földanyát, aki mindenkinek mindent szabadon ad; hálánkat iránta fejezzük ki azzal, hogy felhagyunk az ártatlan állatok megölésével, kiváltképpen azon állatokéval, akiktöl a napi szinten függünk. Ezeket az állatokat kiváltképpen tiszteletben kell tartani.
Váljatok vegetáriánussá." 
Erre kért fel bennünket szeretett Gurujink, Paramahamsza Srí Szwámi Srí Szwámi Vishwananda. Lásd Twitter:
www.twitter.com/vishwananda