2017. november 8., szerda

Események a Bhakti Marga Magyarország életéből - A Széváról


A nyáron ketten is részt vettek Magyarországról a Shree Peetha Nilaya Ashram Széva programján. Szilvi és Zsolt két hetet töltöttek kint az ashramban. Az alábbiakban olvashattok egy rövid beszémolót Zsolttól, majd szólunk a széva fontosságáról és annak jelentőségéről.

Zsolt: "
Márton Zsolt vagyok, Sri Swami Vishwananda tanításainak követője és a Bhakti Marga Hungary tagja. Évek óta járok Om Changing körökbe és 2 évvel ezelőtt elvégeztem az Atma Kriya jóga első tanfolyamát. Ekkor hallottam először a seva-ról. Hamarosan hívást éreztem és elkezdtem szervezni az utamat Németországba. Szerettem volna, ha mások is osztoznak ebben az érzésben és velem tartanak, de már tudom, hogy erre mindenkinek „meg kell érni”. Idén augusztusban - Swaminak hála – kijutottam SPN-ba. A szolgálat minimális ideje 2 hét és ennyi ideig tartott ez a csodákkal teli Séva. „Véletlenek” folytán (amit ugye tudjuk, hogy nincsenek) kerti munka helyett konyhai munkára osztottak be, aminek az elején nem igazán örültem. Már első nap hagymaszeletelés közben nagyon mélyen megvágtam a hüvelykujjam(aminek az EGO-hoz van köze) és féltem, hogy nem fogom tudni ellátni a feladatomat, mert egész nap szivárgott belőle a vér. Swami segített, mert mindig „küldött” valakit a segítségemre, aki önzetlenül elcserélte velem a feladatát és így kímélhettem a sebemet. Másnap munka előtt döbbentem érzékeltem, hogy kezd összeforrni a seb. Az egyik legnehezebb feladat talán az volt, amikor egész délelőtt krumplit kellett pucolnom. Vártam a segítséget, de az csak nem jött, de nem adtam fel. Aztán egyszer csak el is telt a 3 óra és rájöttem, hogy a gondolatokkal teli elmémet ezzel a feladattal tudtam tökéletesen lecsendesíteni és a jelen pillanatát megélni, valamint a monotonitás segítségével az EGO-mat lecsendesíteni.
A mély sebek általában hosszú ideig gyógyulnak és a hegek meglátszanak, de ez is egy újabb csoda, hogy annak a mély vágásnak semmi nyoma nincs már 1 hónap után."  
 Mi a széva és miért kérik fel a SPN-ba látogatókat, hogy szévát csináljanak?

Ambika (SPN Széva-Koordinator): A széva, vagy más szóval az önzetlen szolgálat azt jelenti – itt számunkra a SPN-ban is – hogy másoknak segítünk minden ellenszolgáltatás nélkül, nem várunk el cserébe köszönetet vagy dícséretet, még egy mosolyt sem. Lehet hogy ez az emberi elme számára, a fülünknek - ami szivesen hall dicséretet és hízelgő szavakat -, ez rettenetesnek hangzik. Miért tehát egyáltalán a széva, miért csináljuk, ha azután mindjárt el is kell felejteni. Mi ennek az értelme?


Az egyetlen válasz, amit erre a kérdésre lehet adni és ami egyideüleg ezt a titkot felfedi: mindenben a szeretetünket kell kifejezni. Ezt jelenti a Bhakti – Istenhez való kapcsolatunk kifejezését, vagy Gurudzsi szavaival élve: ' Ha szolgálsz, az embereknek segitesz, valójában nem nekik segitesz, hanem önmagadnak. Megtanulod, hogy mindent elfelejts magad körül. Így megtanulsz másokra gondolni.
De hogyan szolgáljunk? Úgy hogy mindent szeretettel teszünk. Ez a lényege és ezt olyan egyszerű megérteni. Mindent, amit teszel, szolgálatot jelent. Ne arra gondolj, hogy mennyit csináltál és arra, hogy jól vagy rosszul, hanem az elme tisztaságára..."

Napi Széva minden vendégnek a SPN-ban:

Ambika: Sokszor, az ideérkező vendégek, akik szévázni szeretnének, valami "nagy dologra" gondolnak. Pedig valójában, mindenkitől aki hozzánk ellátogat- különösen azoktól, akik nálunk megszállnak - elvárjuk, hogy napi 3-4 órában munkájukkal szolgáljanak. Ez Gurudzsi kívánsága. A munkával elkerülhetjük - magyarázta el nekünk Gurudzsi - hogy az elménket az ego vezérelje és önmagunkkal legyen elfoglalva, mint ahogy ez történik, ha csak ücsörgünk és nem csinálunk semmit. 


Szvámini Prabhaavati (Spanyolországért felelős Szvámini):

Jai Gurudev! A szévában az a jó hogy bárhol lehet teljesíteni, hisz az élet maga is széva.
Gurudzsi missziója minden országot érint, nemcsak a SPN-t, és az egyes országukban rengeteg szévára van szükség ahhoz, hogy ott a művet felépítsük. A széva által Gurudzsihoz való kapcsolatod elmélyül, hisz a Bhakti Marga maga Gurudzsi. Ahhoz, hogy a misszióját minden országban előbbre vigyük, tanítványokra van szükségünk, akik sokféleképpen tudnak segíteni: marketing, fordítások, szövegek feldolgozása, social media, rendezvények szervezése, zene, tánc – minden, amit csak el tudunk képzelni! Az a szép benne, hogy teamben dolgozunk és a legfontosabb nem az egyén, hanem Gurudzsi műve.
Istent szolgálni (és Isten mindannyiunkban ott van) tényleg boldoggá tesz -és itt az igazi boldogságról beszélek – hiszen ha az ember tudja, hogy minden, amit csinál, azt neki teszi, akkor az ember egyszerűen minden elvárás nélkül teszi a dolgát.
Olykor azt hisszük, hogy a széva valami nagy tett kell hogy legyen, pedig ez nem így van.

Akit érdekel a Széva programunk, az alábbi email címen jelentkezhet: hungary@bhaktimarga.hu