2014. március 21., péntek

Hogyan mulasztotta el Radha Krishna fejfájását

 
 "Egy nap Krishna-nak rettenetes fejfájása volt. "Rettenetesen fáj a fejem!"- kiáltott.
Mindenki kétségbeesett, "Oh, Úrunk, mit tehetnénk érted?"
Azok, akik azt szokták mondogatni, hogy "mindent megtesznek az Úrnak", most azt kérdezték tőle: "Úrunk, mindent megteszünk, mond, hogy mi legyen az?"
Még Narad Muni is megjelent, aki mindig "Narayan, Narayan"-t szokta zengetni és így szólt: "Úram, mindent megteszek, hogy elmúljon a fejfájásod."
Krishna rájuk nézett és ezt mondta: "Rendben. Ahhoz, hogy elmúljon a fejfájásom lábatok porára van szükségem. Lábatokkal nyomkodjátok a fejemet."
Megrémültek e szavak hallatán. Ő, a Világegyetem Úra azt kéri tőlük, hogy lábukkal nyomkodják a fejét?!
Egyikük sem érezte magát erre méltónak. Nagyon megijedtek. Hisz lábukkal az Úr fejét megérinteni oly méltatlan tett és bizonyára a világ pusztulna el, ha ezt megtennék. Tanácstalanok voltak. Tanakodtak, hogy mit tegyenek. Ekkor megjelent Radha és látta, hogy milyen állapotban van Krishna. Odasietett Krishnához és és azt kérdezte: "Ùram, mond mire van szükséged?" Krisha elmonda ugyanazt, amit imént a Gopiktól kért. Amikor Radha meghallotta, hogy mit kért az Úr, gondolkodás nélkül igent mondott, hisz Krishna ott feküdt és fájdalom gyötörte. Hamar elkezdet lábával Krishna fejét nyomkodni. Krishna fejfájása azon nyomban elmúlt. Radha tettétől azonban a Gopik megrémültek. Odamentek Radha-hoz, akire nagyon megharagudtak és elkezdték szidni őt, hogy "te milyen gonosz vagy! Hogyan merted megérinteni lábaddal az Úr fejét? Ezért biztos, hogy a pokolra fogsz jutni!"
Radharani így válaszolt: "A poklok pokla is áldást jelent a nekem, amiért elmúlt at Úr fejfájása." Sri Swami Vishwananda