2013. március 26., kedd

A Jó Pásztor

Darshan Shree Peetha Nilaya 2009, November 1. 
Szrí Szwámi Vishwananda Premavatara-val

Emlékszem egyszer, még teológiai tanulmányaim során egy püspöknek azt mondtam: "Amiről beszéltél, az mint dogma, de egy szóval sem említetted, hogy valójában hogyan is élt Jézus". Olvashatunk Róla a Bibliában, olvashatunk a tanítványaval eltöltött időkről, mindezekről, de arról nem, hogy Ő hogyan élt!

Emlékszem egy templomra, melyet Nazarethben néztünk meg, s ott volt egy szép kép. Nem egy ikon, hanem kődarabkákból összerakott kép, de nem is mozaik. Nem emlékszem a nevére, de csodálatos volt - Krisztust pásztorként ábrázolta. A vállán egy báránnyal. Bizonyára láttatok már képet, ami  Krisztust, mint a Jó Pásztort ábrázolja. Ami azonban ebben az ábrázolásban - mondjuk azt ikonon - különösen szép volt, hogy nem úgy ábrázolták Őt, ahogy egyébként szokták, hosszú ruhában, hanem helyette csak egy darab anyag borította testét, különösen kiemelve erejét.
...az idegenvezető beszélt a képről... az eredeti kép Apollót ábrázolta, s ezt késöbb Krisztusra formálták át, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ez az ábrázolás megmutatja, hogy hogyan élte a mindennapjait; az emberek között élt. Vidám volt, nem csak komoly, s nem folyton a keresztre gondolt.