2011. január 24., hétfő

Mi az, amit igazán szeretünk? 2. rész

Szrí Szwámi Vishwananda így folytatja:

"Bizonyos értelemben az ember három dolgot kapott születésével: Az elsö az a test, azután a szellem és...? (A hallgatóság soraiból többen azt válaszolják: ...és a lélek). A test, a szellem és az intellektus. Ez teszi az embert emberré, ha e három dolog kombinációját együttesen vesszük.

És az intellektus? Mi az intellektus? Ez alatt nem az intellektuális, a szellemi tudás értendö, hanem mi? Az igazság keresése. Ez pedig nem az elmében történik, hanem a tudatban.
E három dolog kombinációja együtt viszont csak a külsö, látható dolgokkal foglalkozik, mert e három dolognak szüksége van egy objektre.
És mi ez az objekt, mi a tárgy? Például mondjuk azt, hogy itt van ez az édesség. Mindannyian látjátok az édességet, ugye?

Hogyan lehet az odaadást gyakorolni? Sokat beszélünk az odaadásról, de nehéz megtenni. Pedig nagyon egyszerü: még mielött az érzékszervek, az elme, vagy az intellektus ellentmondana, örüljetek annak a bizonyos dolognak  és ajánljátok fel Istennek. Ha ez mindig eszetekbe jut, akkor nem is lesz kérdés, hogy mit is válasszon az ember, mert bármit választ, bármit tesz, azt már elötte felájánlotta Istennek."