2011. április 8., péntek

Szrí Ráma nevének ereje


Szrí Szwámi Vishwananda meséli: "Itt egy másik történet, ami megmutatja nekünk Ráma nevének erejét. Volt egyszer egy király, aki életében nagyon sok rosszat tett. Tudta, hogy hamarosan meg fog halni. Igy hát elment egy ashramba, hogy felkeresse az ott élő gurut. Amikor odaért, látta, hogy a guru mély meditatív állapotban van. Igy hát várt, várt és csak várt, de a guru nem tért vissza a samadhi állapotából. Meglátta a guru fiát és hivatta őt, "Kérlek, látom édesapád mély meditációban van, nem szólhatok hozzá. Nem parancsolhatom meg neki, hogy fejezze be, így hát téged kérdezlek meg: Tudod, az életem során sok rosszat tettem, sok embernek okoztam fájdalmat, de felismertem, hogy dolgokat meg kell változtatni az életemben. Mond, hogyan bocsáthatok meg önmagamnak mindazért amit tettem?"

A fiú egy darabig elgondolkodott, majd így szólt: "Zengesd Ráma nevét háromszor és minden bűnöd megbocsátást nyer, persze hittel kell énekelned, nem csak a száddal mondani." A király nagyon megörült ennek a tanácsnak.
Amikor a király visszatért a samadhi állapotból, a fia alig várta hogy elmesélje neki mi történt, " Apám, apám, tudod, hogy itt járt a király! És mindent elmesélt apjának, hogy miért jött el a király. Az apa végighallgatta fiát, majd azután megkérdezte tőle: És mit tanácsoltál neki?" A fiú azt mondta: Azt mondtam neki, hogy hittel zengesse Ráma nevét háromszor és így minden büne megbocsátásra talál.” Az apja erre nagy haragra gerjedt és azt mondta a fiának: " Fiam, elátkozlak, mert nem tudod, hogy milyen hatalmas erővel bír Ráma neve! Nem azt kellett volna mondanod, hogy háromszor énekelje Ráma nevét, mert azt bizony elég  egyszer kimondani!” Sri Swami Vishwananda