2012. szeptember 28., péntek

Hogyan látod Istent? - Satsang Szrí Szwámi Vishwanandával Portugáliában (2011)

Szwámiji beszédének tartalma (nem szószerinti fordítás)

Az első kérdés azt volt, hogy Szwámiji hogyan látja Istent? Szwámiji: "Isten olykor fényként jelenik meg, de legtöbbször a látást nem úgy kell érteni, ahogy fizikai szemünkkel látunk. Sokszor elmondom, hogy Istent mindenki egyénleg tapasztalja meg, hiszen Istennek számtalan megjelenési formája van. Mindenkinek a saját hite szerint fog megjelenni. Ha Szüz Máriaként hívod Őt, akkor Mária fog megjelenni, ha Krishnaként, akkor Krishna, ha Jézusként akkor pedig Jézus. Ebben a számtalan formában ott rejlik a formanélküli is. Teljesség-ként pedig tökéletes csen-ként nyilvánul meg Isten. Amikor az elme teljesen elcsendesül, akkor Istent a tökéletes csendben fogod megtapasztalni. A Darshan során (amikor Számiji személyesen megáldja az embereket) olyan, mintha egy színes képet néznék, mintha a Világegyetembe pillantanék, s még annál is szebb! Amikor a Darshan során az emberek lelkébe nézek, csak fényt látok. Ekkor Isten manifesztált (megtestesült) formában jelenik meg. Ezt "Nirgun" formának nevezzük. S ez a forma mindenütt jelen van. Ez egy rövid leírása annak, ahohy én látom Istent."
Egy másik téma, arról, amikor emberek ajándékoznak valamit Szwámijinak: Ő elfogadja, de valójában az a fontos, hogy minden szeretetből történjék. Mert nem az a fontos, hogy mit adnak az emberek, hanem az, hogy amikor adnak, az a szeretet legyen. 
Egy további kérdés:  Hogyan látod önmagadat? - "Meg van az oka, amiért itt vagyok, megteszem azt, amit meg kell tennem és amikor itt az ideje, el kell mennem. De a legfontosabb dolog nem az, hogy mi történik bennem, hanem hogy mi történik bennetek. Ha a kincset befogadjátok, akkor fejlődni fogtok. Én csak azért vagyok itt, hogy segítsek."
Sri Swami Vishwananda