2011. január 19., szerda

Mi az, amit igazán szeretünk ? 1. rész

Szri Szwámi Vishwananda az Uj Év-i első Darshan beszédében a következő kérdést tette fel:

"Amikor azt mondjuk, hogy: "Szeretem Istent", mire gondolunk valójában?"
Arról beszélt, hogy amikor még nem igazán ismerjük önmagunkat és nem valósitottuk még meg teljesen a szeretetet önmagunkban, addig nem igazán állithatjuk, hogy szeretjük Istent. Azután felvázolta nekünk, hogyan juthatunk el arra a pontra, amikor valóban elmondhatjuk, hogy "Szeretem Istent."


Szwámi Vishwananda igy kezdte beszédét:

"Remélem mindenki csodálatosan töltötte a Szilvesztert. Szilveszterkor, illetve már Karácsonykor Isten szeretetéről beszéltünk. Nagyon gyakran szeretjük Istent, nem?  Hiszen Ő a Teremtőnk- Szeretjük Őt, de ugyanakkor a világot is szeretjük, igaz?  

A vágyak közti külömbségről már gyakran szóltam. Azért, hogy magunkat látszólag boldoggá tegyük,azt mondjuk, hogy szeretjük Istent. De mit szeretünk valójában? Mondjátok meg nekem. Mi ez a szeretet?

Amig nem ismertük fel, hogy mi maga a szeretet, nem állithatjuk azt, hogy szeretjük Istent. Ha még nem ismeritek önmagatokat, amig nem valósitottátok meg önmagatokban ezt a szeretetet, nem mondhatjuk azt, hogy szeretjük Istent. Könnyü mondani, ismerjük, hisz az Irások is erről beszélnek. Ha pedig ide jöttök, Swami is azt mondja: "Szeressétek Istent", igaz? De mi ez a szeretet?" (Sri Swami Vishwananda) folyt.köv.