2018. április 28., szombat

Ma ünnepeljük az Úr Narasimha földi megjelenésének napját

Narasimha szentéj és szobor Dél Afrikában

Az alábbiakban Paramahamsza Vishwananda egyik beszédéből olvashatunk részletet, melyet Narasimha megjelenésének megünneplése alkalmából mondott.

"Jai Gurudev!
Ma ünnepeljük az Úr Narasimha Dev körülbelül 30 000 évvel ezelőtti megjelenését. Mint tudjátok, Isten mindig megvédi híveit és különfbőző formát ölt, hogy védelmezze a bhaktáit. (híveit).
Így Narasimha Dev oroszlánként jelent meg, illetve félig oroszlán és félig ember formát öltve teljes isteni mivoltában jelent meg. Amiért pedig eljött a követkető: Volt egy démon akit Hiranyakashipu-nak hívtak. Imádkozott és megkapta az áldást, hogy semmi sem lesz képes megölni őt - sem  egy fegyver, sem Isten, sem pedig egy állat. Így az áldás által legyőzhetetlenné vált. Azt az ígéretet is megkapta, hogy nem lehet őt megölni sem nappal, sem pedig éjszaka. Mi maradt még hátra? Az áldás révén úgy tünt, hogy halhatatlanná vált. A hívőket elkezdte zaklatni: ha meglátott egy istent ábrázóló szobrot, azt elvette az oltárról és helyébe a saját képmását tette. Egyébként mindketten, Hiranyakashipu és fiútestvére is, Hiranyaksha eltávolították az Istent ábrázóló szobrokat és kényszerítették az embereket, hogy hozzájuk imádkozzanak.
Látva mindezt, az akkor élő hívő emberek fohászukkal Narayana-hoz fordultak: " Úrunk, várunk Téged, mikor jössz el? Azt ígérted nekünk, hogy bármikor ha a bajban hívjunk Téged, eljössz a mi megmentésünkre." Tudjátok, Isten mindent a maga idejében tesz meg. Néha ezt nehezen értjük meg. Pedig nem marad más, minthogy higgyünk az Ő akaratában; higgyünk abban, hogy bármit is tesz, az helyes." Sri Swami Vishwananda