2014. augusztus 5., kedd

Részlet a Srimad Bhagavad Gita magyarázatából, részlet a V. fejezetből

Szrí Szwámi Vishwananda 18 napon át (Júli 30.-Augusztus 16.) magyarázza Srimad Bhagavad Gita 18 fejezetét. Itt egy rövid kivonat a tegnapi, V. fejezet magyarázatából:
29
bhoktāraṃ yajñā tapasāṃ
sarva loka maheśvaram
suhṛdaṃ sarva-bhūtānāṃ
jñātvā māṃ śāntim-ṛcchati

Megismervén engem, mint az áldozat és az önszigor elfogadóját, minden világok dicsö úralkodóját, minden lény szerelmesét, az ilyen bölcs a békét megtalálja.

Krishna itt a következő tanítást adja át Arjuna-nak és mindenkinek: ‘Kedves barátom! Tanítványom vagy, igen, de kedves barátom is egyben, s gondodat viselem.' S ebben a gondoskodásban nincs semmi önző  motiváció.  
A Bibliában az áll, hogy az az igaz barát, aki képes életét is odaadni barátjáért. Ezért szól így az Úr Arjuna-hoz, ‘Oh, kedves barátom, én veled vagyok, hogy megszabadulhass! Átadom neked a Dhyaana Yoga-t: megtanítalak, hogyan koncentrálj, hogyan összpontosíts, hogyan végezd a Kriya-t. Minden nap elmondhatom: csináld a Kriya-dat! Csináld a Kriya-dat! Csináld a Kriya-dat! Hisz én nem végezhetem helyetted. Neked kell megtenni az első erőfeszitéseket! Neked kell végezned a gyakorlatokat! Kérlek Arjuna végezd a Kriya gyakorlataidat! Ha eszerint teszel, mélyen belsődben át fogod élni Istent.  Meg fogod látni, nincs különbség köztem és közted és részesülni fog Isten áldásában. S ha egyszer részesültél ebben  az áldásban, semmi sem lesz képes megérinteni téged. Semmi külvilági dolog nem lesz képes  kibillenteni. Sri Swami Vishwananda