2018. augusztus 6., hétfő

A cselekvés természete

'Olyan nagyon elfoglalnak bennünket a világi teendők, hogy megfeledkezünk a valós okról, amiért itt vagyunk a Földön. Folyamatosan, megállás nélkül  rohanunk az egyik u.n. boldogsából a másikbal, anélkül, hogy feltennénk magunknak a kérdést: 'Tényleg boldog vagyok, vagy csak azt csinálom amit mások is, illetve, amit mások elvárnak tőlem'? Végy magadnak egy kis időt és gondolkozz el ezen. 
Nos, bármit teszünk is, azt cselekvés (action) által tesszük, és ez a Karma. A karmának négy fajtája van:  karma, akarma, vikarma és karma sannyas. Ha valaki nem ismeri ezeket, akkor a Maja káprázatában él. Ahogy Srí Giridhariji* mondja, ‘Azok, akiknek elméje folyamatosan rám összpontosul, meg fognak valósítani engem.’ Csak ez képes az elme zűrzavarát megszüntetni. 

Karma természetadta; nincs választásod, el kell fogadnod. Ez olyan, mint amikor a gyereknek be kell vennie egy gyógyszert. A szülő mindenféle trükköt kitalál, hogy a gyereknek beadja a gyógyszert, ami a javát szolgálja. Hasonlóképp a Karma sem rossz, csak látni kell a jót abban, ami az útunkba kerül, hisz Isten tudja, hogy minden egyes embernek mi az ami hasznára válik és Ő azt szeretné, ha mi közelebb kerülnénk Hozzá. 

Akarma azokban lelhető fel, akik mindíg nyomoruságosan érzik magukat és mindig boldogtalanok. Nem akarnak semmit, ami a javukra válna. Azt hiszik, hogy a világ csak ő körülöttük forog és csak ők tudják, hogy mi a helyes. De  ismeretük szerint, csak fájdalom és szenvedés létezik. Ezek az emberek mindíg azt teszik, amit az elméjük diktál. Ők az elméjük rabjai. 
Vikarma a haszontalan emberekre jellemző, akik nem hisznek semmiben, akik nem képesek úralni az elméjüket. Nem akarnak hallani semmi jó dolgot; Elméjüket teljesen elsötétíti a negatívitás és a teljes tudatlanság. Istenről hallani sem akarnak, ezzel magukat tönkre téve. 
Karma sannyas, amikor valaki mindíg és mindent átad az Úrnak és aki számára az Úr mindent jelent a saját életében; Rajta kívül nincs más. Miként a szentek, akik minden cselekedetben csak Isten Dicsőségét látják. Az ilyen ember elnyeri Isten birodalmát és soha többé nem kell ide visszatérnie, míg a másik három vagy a Mennyországba, vagy a Pokolba kerül egy rövid vakációra. Amikor pedig a pénzed - punya (érdem) formájában elfogy, vissza kell térned a Földre, lehetőséget kapva  a továbbfejlődésedre. 
Legyetek bölcsek, kedveseim. Engedjétek el ezeket a körforgásokat és szorosan fogjátok Giridhariji lábát, mert Ő minden lélek egyetlen menedéke.'
*Giridhariji: Az Úr Krishna egyik neve
— Paramahamsa Sri Swami Vishwananda
(2017 szeptember 13. kelt eredeti twitter bejegyzés fordítása)
Twitter.com/Vishwananda