2012. január 20., péntek

Interjú Szwámijival, 2. rész

Az emberek manapság reményesvesztettek? Mi az üzeneted a számukra?
Ha megnézed a világot, ami hiányzik, az a bizalom. Az embernek először is önmagában kell bíznia. Persze, hogy nem vagyunk tökéletesek, de mindannyian a tökéletesség felé tartunk. Amikor megpróbáljuk elfogadni önmagunkat, látjuk ugyan negatív tulajdonságainkat, de ne összpontosítsunk azokra, hanem figyeljünk a szeretetre és a pozitívra. Ahelyett, hogy a félelmre és az aggódalmakra figyelnénk, mindenben a pozitívat tartsuk szem előtt.
Manapság az emberek az anyagi dolgok után futnak. Igen, és ez a boldogtalansághoz vezet. Az emberek mindig összahasonlitják magukat másokkal: nekem is el kell érnem azt, ahol a másik tart. Minden munka jó és fontos, minden embernek az a helye, ahol éppen van és azt a munkát végzi, amit kell.
A múlbéli értékek lassan veszendöbe mennek. Miért?
A fiataloknak nagyon sok kérdésük van, de az felnőtteknek nincs idejük, hogy megválaszolják azokat. Mi történik? A fiatalok elkezdenek máshol keresni a választ és nem befelé mennek, hanem kint a világban keresnek.
A tiszteletnek mindkét oldalról meg kell lennie. Miként Mahatma Gandhi válaszolt, amikor egy anya arra kérte Gandhit: Kérlek, mond meg a gyerekemnek, hogy ne egyen többé édességet. Gandhi válasza ez volt: Kérlek gyere vissza gyermekeddel egy hét múlva. Amikor egy hét elteltével az anya megint eljött gyermekével, Gandhi így szólt a gyerekhez: Abba kelle hagynod az édesség evést!. Az anya erre megkérdezte Gandhit: Miért nem mondad ezt meg neki már egy héttel ezelött? Gandhi így válaszolt: Nekem is abba kellet hagynom. Èn is nagyon szeretem az édességet. Ahhoz,hogy ezt mondhassam a gyereknek, ahhoz nekem magamnak is ée kellet szoknom róla.  A gyerek nem evett többé édességet. Tehát a tiszteletnek mindkét oldalról meg kell lennie.
Mi a nö szerepe?
A nö minden kultúra alapja. A Hindu hagyomány szerint mindig az anya áll az elsö helyen. A vallásban is, elöször a nöi aspektust említjük: Lakshmi Narayan, Sita Ram, Gauri Shankar… A feminin tulajdonságok az érzékenység, a megértés. A nök magukban hordozzák az anyai tulajdonságokat. A anya mindig ott van a gyerek számára és mindig megértő vele szemben. Az apa szigorúbb mint az anya." Sri Swami Vishwananda (folyt. köv.)