2019. július 5., péntek

Gurupurnima (1. rész)

Paramahamsza Vishwananda egy Darshan alkalmával a Guru Purnima jelentőségéről beszél. Három részben, több napon át lesz szó e nap jelentéséről, melyet idén július 16..-án ünneplünk világszerte.
"Mint ahogy azt valamennyien tudjátok, a Gurupurnima egy különleges nap. Az ember felteszi magában a kérdést, hogy miért van szükség egy Gurura. Sokan azt mondják: 'Nekem nincs szükségem rá, nincs szükségem tanítóra. Nincs szükségem senkire, hogy vezessen.' De ha nincs szükséged tanítóra, ha nincs szükséged egy vezetőre, akkor miért van az, hogy iskolába jársz? Szükség van az iskolára, nem igaz?
Ugyanígy van ez a spirituális úton is. Isten két világot teremtett, gondolok itt most erre a világra. Az egyik a spirituális világ, a másik pedig az anyagi világ. Az anyagi világ csupán néhány dolgot kínál. Az ember ezeket kergeti, ilyen a jólét, a hírnév, a hatalom. Végsősoron az ember azokat a dolgokat keresi, amik csak ebben a világban léteznek és a fizikai szintre korlátozódnak. És amikor elveszik ezeket a dolgokat, mi marad ? Semmi. Nulla. Amikor megkérdik, hogy 'Mit értél el az életben?' , azt fogod válaszolni, hogy 'Semmit.' Vagy elkezdesz valamit felsorolni, ami földi korlátokhoz kötődik. Ezzel szemben a spirituális élet, a spirituális világ az ellentéte mindennek, mert az ember arra vágyik, hogy megismerje Istent, arra vágyik, hogy megértse Istent és Ő utánna vágyakozik. Azonban cél nélkül, hogy tudná az ember merre akar tartani. Így bizony nagyon nehéz elérni a célt. És manapság az emberek nem igen tudják, hogy hogyan érhetik el céljukat és ezt a tudást csak egy Paramguru, egy Szatguru képes átadni. Minden egyéb csak egy bizonyos pontig fog elvezetni benneteket, ezeknek pedig megvannak a korlátai és ezért mi történik végül is? Az ember bent reked ebben a körforgásban.
Gondoljátok csak meg, micsoda kegyelemben részesít bennetek Isten. Először is, mert emberi testbe születhettetek meg, azután pedig hogy spirituális emberek vagytok, akik keresik az élet értelmét és szeretnék Istent megélni. Micsoda kiváltság!
8,4 millió életforma létezik a Földön és Isten titeket ajándékozott meg emberi testtel. Tudjátok, hogy a 8,4 millió életformából az emberi létforma a legmagasabb? Miért? Mert csak az ember rendelkezik elmével, neki van meg a gondolkodásra való képessége. Sajnos manapság szomorú látni, hogy az emberek ezt a képességet is elveszítik.
Az elme, az ész csak az embereknek adatott meg. Ha egy lény egy állattestbe születik, úgy a tehenet tarjuk az állatfajok közül a legfejletebb lénynek de a tehén sem képes Istenmegvalósulásra. Milyen mértékű lehet egy tehén Bhakti-ja? Mennyi odaadásra képes? Egy tehén kizárólag a kötelességét képes elvégezni, az elme működése csakis emberi kiváltság.

Ha használjátok az elméteket és önértékelést végeztek, akkor ismerni fogjátok életetek célját. Tudni fogjátok, hogy merre tartsatok, máskülönben olyanok lesztek mint egy bábu, mint egy játékbaba. Azt fogjátok tenni, amit az emberek elvárnak tőletek. Mert így működik a világban a társadalom. Ha az ember a társadalom rabszolgájává válik, akkor bábuvá lesz. Ha azt várja el tőled a társadalom, hogy jobbra tarts, akkor jobbra mész. Ha pedig azt akarják, hogy balra menj, akkor balra fogsz tartani. De mi történik veled ezalatt? Ha belemész ebbe, önmagadat veszíted el." (folyt.köv.) Sri Swami Vishwananda

Összpontosíts Istenre | Bölcseletek a Mestertől


PV: És ezért jöttök vissza újra meg újra. És ezért emlékeztet Ő benneteket, hogy, 'Hé, itt vagyok, vágyakozz utánam. Legalább egy kicsit legyetek bölcsek. 'Óh, igen, de én szeretem ezt a világot, olyan csodálatos (Gurudzsi utánozza az embereket), igen, de azért Téged is kedvellek. Ha marad egy kis időm, odaadom magam neked, majd ha megőszültem, valamennyi időt fogok rád is szánni, ha már eleget tettem kötelességemnek, ha már nem dolgozom, amikor már több időm lesz, akkor valamennyit rád szánok belőle. Tudjátok Isten, úgyanígy...De valójában csak Isten szabadna hogy legyen, mert Ő az egyetlen valóság. Minden más nem az. De az emberek ezt nem szeretik hallani. Azt szeretik hallani, hogy minden rendben van, minden ok. Ha megkérdezel valakit, hogy hogy van, ' Nagyon jól Szvámidzsi, minden rendben van.' vagy ehhez hasonló. Kit csapsz be? Magadat! (Gurudzsi nevet). Amikor valaki jön hozzám és azt mondja nekem, 'Szeretlek', Én is szeretlek, mondom. 'Én annyira szeretlek, hogy az életemet adnám érted', idézi Gurudzsi. Lehet ilyesmit hallani. Ti is sokszor hallotátok már ezt? Egyszer, kétszer...az életemet adom érted!' Boldogan halljátok ezt. 'Oh, odaadná az életét értem (Gurudzsi utánozza), annyira szeret engem, óh!' Magadban pedig azt mondod, 'Hülyítettem'. A másik, aki ezt mondta, azt gondolja magában, 'Nézd ezt a hülyét, elhitte, amit mondtam.' Tudjátok, ez az a játszma, amit mindannyian játszotok. Tudatosan, vagy tudattalanul egymást becsapjátok. Úgyanazt a drámát játszátok el, mert önmagatokat is becsapjátok, azzal hogy hisztek benne. És azt gondoljátok, hogy a másikat csapjátok be! Nem, kedveseim. A leginkább önmagatokat ámítjátok. Meddig akarjátok még folytatni ezt az önámító játszmát? Lehet, hogy azt mondjátok, milyen durva Szvámidzsi! De engem ez nem érdekel. Azért vagyok itt, hogy elmondjam az igazságot. Ha akarjátok hallani, hallgassátok meg, ha nem akarjátok, ne halljátok meg. Számos élet... Én csak emlékeztetlek benneteket. Az, amit én elértem, azt szeretném, hogy valamennyien elérjétek. De nem tehetem meg helyettetek. Magatoknak kell megtenni. Ha igazából vágytok rá, minden jönni fog hozzátok. Ha vége ennek az önámító játszmának, minden áramlani fog hozzátok. Automatikusan. Isten nem azt mondja, hogy engedj el mindent, és csak Őrá összpontosíts. Nem! Én mindenben jelen vagyok. Neked adom. Vedd! Tedd a kötelességed, de az elméd Rám összpontosítsd...