2017. július 7., péntek

Gurupurnima, 5. rész

Szwámidzsi így folytatja Gurupurnima alkalmából adott beszédét: "Ezért mondjuk, hogy mennyire fontos, hogy a spirituális úton az intuiciónkra (megérzés) hallgassunk. Az intuició mértékének kifejlesztése nagyon fontos és ez el fog vezetni benneteket életetek céljához.
S ahhoz, hogy ezt kifejleszd magadban, szükség van olyan valakire, aki ezt már ismeri. Szükséges tehát
egy tanító,  szükség van egy Szatguru-ra. Ha példának vesztek Istenségeket, mint például Rámát, vagy Krishnát, nekik is volt Gurujuk, volt tanítójuk aki vezette őket. Ők az Isten tökéletes megtestesülései, nyugodtan mondhatták volna: "Nekünk nincs szükségünk tanítóra!" És mégis megmutatták nekünk, hogy az életben egy Guru áldása szükséges és az út, ami oda elvezet az a Szatszáng-on keresztül történik.
Ha általánosságban beszélünk, miért keresnek fel az emberek egy Mestert és fogádják be azt, amit a Mester ad nekik? Tudjátok azért, mert a Mester az Amrit-ot, a Nektárt hordozza magában. Még ha elmétek nem is képes ezt felfogni, de részesültök belőle. A Szatszáng-on keresztül, a beszélgetéseken keresztül kaptok valamit, és az amit kaptok, az segíti a fejlődéseteket. Az, amit befogadtok, az az Amrit és ez tudtotok nélkül is megtörténik. Ez az a Nektár, amiért a méhek olyan messziről iderepülnek és begyűjtik azt a lótuszvirágból és más virágokból. Nem minden virág egyformán édes. Kik igazán a virág imerői? A méhek, igaz?.A békák például semmit sem tudnak erről. A butaság sem képes dolgokat felfogni, és mindig azt hiszi magáról, hogy ő mindent tud. A békák pedig csak ugrálnak fel meg le a virágokról, de semmit sem ismernek meg a virágok édes mivoltából. Ahhoz, hogy erről ismeretet szerezzünk, mélyre kell menni, ahol az Amrit található. És ez a tanító, a Guru segítségével történik meg. Megkaphatod az Amrit-ot, így azután életed végen elmondhatod: "Igen, volt értelme életemnek ." (folyt.köv.Sri Swami Vishwananda

Nincsenek megjegyzések: